Τα νέα της Documenta 14

Το καινούριο δελτίο τύπου αναφέρει ότι:

Tετάρτη 29 Μαρτίου 2017
Συζήτηση με τον Akinbode Akinbiyi

Στο πλαίσιο του προγράμματος Εκλεκτικές Συγγένειες, που διοργανώνει η documenta 14 σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, σας προσκαλούμε σε μια παρουσίαση από τον καλλιτέχνη Akinbode Akinbiyi. Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει δείγματα της δουλειάς του και θα μιλήσει για την παράλληλη εξέλιξη της προσωπικής του βιογραφίας και της ενασχόλησής του με τη φωτογραφία.

Ο Akinbode Akinbiyi γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και μεγάλωσε στο Λάγος της Νιγηρίας, σε μια εποχή που η Βρετανία ήταν ακόμα μια λεγόμενη «παγκόσμια υπερδύναμη». Εξετάζοντας την πολυσύνθετη κοινωνική οργάνωση της εποχής μέσα από τα προσωπικά του βιώματα, ο καλλιτέχνης σχολιάζει: «Μεγαλώσαμε μαθημένοι να είμαστε πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Όμως, πολλοί από μας αρνήθηκαν σθεναρά να μπουν σε αυτή τη λογική. Το να είσαι μαύρος και να έχεις αυτεπίγνωση ήταν από μόνο του ανατρεπτικό και τελείως κόντρα στο σύστημα. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία ενηλικίωσης και απόρριψης, μια ενεργητική πορεία προς έναν βιώσιμο και ανθρώπινο τρόπο ζωής και ύπαρξης. Από πολλές απόψεις, το να είσαι καλλιτέχνης αποτελεί εξαιρετικό προνόμιο, ιδιαίτερα στον επονομαζόμενο Παγκόσμιο Νότο. Τραγουδάμε, χορεύουμε, γράφουμε και δημιουργούμε εικόνες στο χείλος του γκρεμού – και έχουμε ανά πάσα στιγμή πλήρη συναίσθηση του κινδύνου τού να καταβαραθρωθούμε στην άβυσσο, σε μια ελεύθερη πτώση που μοιάζει δίχως τέλος».

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα και είναι ανοιχτή για το κοινό. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση.

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Νέα Βιβλιοθήκη
Πειραιώς 256, 18233 Αθήνα
Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017
6 μ.μ.

Ο Akinbode Akinbiyi είναι καλλιτέχνης, φωτογράφος, επιμελητής και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Οξφόρδη το 1946, και μεγάλωσε στο Λάγος της Νιγηρίας και στην Αγγλία. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Νιγηρία, την Αγγλία και τη Γερμανία. Ασχολείται ως αυτοδίδακτος με τη φωτογραφία από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η φωτογραφία αντιπροσωπεύει γι’ αυτόν ένα παράθυρο προς την πνευματικότητα στην καθημερινή ζωή. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Το μονοετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκλεκτικές Συγγένειες διοργανώνεται από την documenta 14 σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τακτικές συναντήσεις, στις οποίες καλλιτέχνες και μέλη της ομάδας της documenta 14, καθώς και συνεργάτες του περιοδικού South as a State of Mind,αναπτύσσουν κοινή δραστηριότητα με τους φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μέσα από σεμινάρια, συναντήσεις εργασίας, ομιλίες και δημόσιες αναγνώσεις. Μαζί διερευνούν θέματα, σημεία αναφοράς και συνδετικά νήματα που διατρέχουν τον ιστό της documenta 14. Το πρόγραμμα, που έχει ως αφετηρία τις ιδέες των Oskar και Zofia Hansen, επιχειρεί να αντιμετωπίσει την εκπαίδευση ως μια «ανοιχτή φόρμα», έναν χώρο που ενθαρρύνει αυθόρμητες δράσεις και γεγονότα που «ξυπνούν την επιθυμία της ύπαρξης», όπως περιγράφεται στο μανιφέστο για την ανοιχτή φόρμα του Oskar Hansen, του 1959. Οι συναντήσεις, που διοργανώνονται τακτικά, ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, όπως η επιτελεστικότητα του εαυτού, οι οριακές οικονομίες, η ιστορία της κινητικής επικοινωνίας, τα ημερολόγια, οι βιβλιοθήκες, τα υφάσματα, οι παρτιτούρες, τα ζωντανά νομίσματα και η πολιτική φαντασία – δρώντας και ως προφητικές ιστορίες με τρόπο αντιπροσωπευτικό της σύγκλισης διαφορετικών μορφών καλλιτεχνικής αφήγησης. Στις εκλεκτικές συγγένειες οι οποίες προκαλούν χημικές αντιδράσεις, διαφορετικά στοιχεία αλληλεπιδρούν και ενώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Παρόμοιες έλξεις παίζουν εξίσου κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της τέχνης και της συλλογικής καλλιτεχνικής παραγωγής.

 

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017
Διανομή Υποδημάτων Borosana

Η Yugoexport είναι μια «τυφλή ανεξάρτητη προφορική εταιρεία», την οποία ίδρυσε το 2015 η Irena Haiduk, καλλιτέχνις της documenta 14. Είναι εγγεγραμμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες (όπου οι εταιρείες είναι άνθρωποι), ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στο Παρίσι και εδρεύει στο Βελιγράδι, όπου συνεχίζεται η ενσωμάτωσή της.

Η παρουσία της Yugoexport στην documenta 14 ξεκινά από τη βάση, με τη διανομή εργονομικών υποδημάτων στο γυναικείο προσωπικό της documenta gGmbH στην Αθήνα.

Όλες οι γυναίκες που εργάζονται για την documenta 14 (ή μάλλον όλες όσες γοητεύονται από την ιδέα τού να φορέσουν εργονομικά γυναικεία παπούτσια) μπορούν να λάβουν από ένα ζευγάρι παπούτσια Borosana στο πλαίσιο του έργου Nine Hour Delay, το οποίο η Haiduk ξεκίνησε σε μικρή κλίμακα το 2012 και τώρα το ενσωματώνει στη Yugoexport.

Η Irena Haiduk γράφει για το έργο: «Τα παπούτσια Borosana κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά για μια περίοδο εννέα ετών (1960-69) στο κεντρικό εργοστάσιο της Βιομηχανίας Πλαστικού Borovo στο Βούκοβαρ της Γιουγκοσλαβίας. Αφού σχεδιάστηκαν και δοκιμάστηκαν από το γυναικείο προσωπικό του εργοστασίου Borovo και έναν ορθοπεδικό χειρουργό, η χρήση τους έγινε υποχρεωτική για τις γυναίκες που εργάζονταν στο Δημόσιο της Γιουγκοσλαβίας. Η σειρά παπουτσιών Borosana λανσαρίστηκε το 1969, σε λευκό και μπλε χρώμα, με ανατομική πλατφόρμα σχεδιασμένη ως ιδανική για εννέα ώρες ορθοστασίας χωρίς να προκαλείται βλάβη ή πόνος στη σπονδυλική στήλη. Στα χρόνια παρακμής του κομμουνισμού στη Γιουγκοσλαβία άρχισε να φθίνει η παραγωγή τους, που τερματίστηκε όταν το Βούκοβαρ έγινε εμπόλεμη ζώνη το 1991. Κάθε φορά που εκτίθεται αυτό το πρότζεκτ, τα παπούτσια Borosana γίνονται τα επίσημα υποδήματα εργασίας του ιδρύματος υποδοχής, προάγοντας το κονστρουκτιβιστικό αξίωμα του εξαιρετικού χρηστικού ντιζάιν στην υπηρεσία της εργαζόμενης γυναίκας. Τα παπούτσια αυτά εξελίσσουν την αρχιτεκτονική της εργασίας και παρέχουν στη γυναίκα που τα φοράει τη διάκριση μεταξύ χρόνου εργασίας και ελεύθερου χρόνου. Η επιχείρηση Borovo παραμένει τμήμα της δημόσιας υποδομής της Γιουγκοσλαβίας. Λόγω της απαγόρευσης του διαχωρισμού και της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών της Γιουγκοσλαβίας, έχει αποφευχθεί μέχρι τώρα ο κατακερματισμός της. Με κάθε νέο βήμα η Γιουγκοσλαβία εμμένει (επιμένει)».

Αυτή είναι η πληρέστερη μέχρι σήμερα εκδοχή του πρότζεκτ Nine Hour Delay.

Ο Στρατός των Όμορφων Γυναικών μεγαλώνει.
Η πόλη γίνεται πασαρέλα και γραμμή παραγωγής.
Σας προσκαλούμε να ακούσετε την Irena Haiduk να αφηγείται την πορεία της Yugoexport.

Πάρκο Ελευθερίας, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
Βασιλίσσης Σοφίας, 11521 Αθήνα
Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017
5 μ.μ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s